Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ -ΙΣΤΟΡΙΚΟ

H Βοιβηΐς ή Κάρλα άλλοτε λίμνη & μετά την αποξήρανσή της μια εύφορη πεδιάδα συνιστά ένα φυσικό τοπίο όπου η ανθρώπινη παρουσία ήταν συνεχής & διαχρονική.
Όλοι οι Θεσσαλοί βιώνουμε τις επιπτώσεις από την αποξήρανση του δευτέρου σε μέγεθος υγροβιότοπου της Ελλάδας, της λίμνης Κάρλας σε όλους τους τομείς.
Τα στοιχεία που συνθέτουν τον λιμναίο περιβάλλον της λίμνης Κάρλας & την νεότερη πολιτιστική κληρονομιά των ψαράδων στους παρακάρλιους οικισμούς αποτέλεσαν βιώματα πρωτόγνωρα.
Η έντονη πτώση του υδροφόρου ορίζοντα, αποτελεί σημαντική απώλεια της παραλίμνιας χλωρίδας & πανίδας. Οι έντονες κλιματικές αλλαγές, καθώς & οι έντονες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στις παρακάρλιες περιοχές έφεραν το μαρασμό τους.
Η ανασύστασή της λίμνης Κάρλας- Βοιβηίδας αναδεικνύει το πρόβλημα της αειφορικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το ευρύτερο εθνικό και παγκόσμιο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος με παράλληλο σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά.
Η λίμνη Βοιβηίδα (Φοίβη - Βοίβη), ή Κερκινίτις, ή Κάρλα, ή Κάρλα Σού, ή Κάρλα Γκιόλ, ο "Βάλτος" για τους ντόπιους, πορεύτηκε μαζί με τους παραλίμνιους ανθρώπους ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα.
Υμνήθηκε από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Στράβωνα κ.α. Ο τόπος συνδέθηκε με τον θεό Απόλλωνα, το "Φοίβο", που στην περιοχή ερωτεύτηκε την όμορφη Κυρήνη, την καλλονή Δάφνη και με την Κορωνίδα γέννησε το φημισμένο γιατρό της αρχαιότητας, Ασκληπιό.
Απ' την περιοχή της Κάρλας ξεκκινούν για την Αργοναυτική εκστρατεία ο Άρμενος, ο Πρόθοος και ο Εύμηλος, ενώ η λίμνη ήταν πέρασμα ή καταφύγιο για πολλούς ημιθέους και ήρωες (Θησέας, Ηρακλής, Αμαζόνες) στην πορεία τους για τις διάφορες αποστολές τους.






ΠΗΓΗ:http://www.boebes-karla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: